Hoeveel tijd mogen jouw kinderen online?

/
1 juli 2019

Het is een dilemma voor veel ouders: kinderen spelen graag op een tablet of telefoon en soms lijken ze wel aan het beeldscherm vastgeplakt. Maar ze leren er ook veel van en het hoort bij de moderne tijd dat kinderen weten hoe internet werkt. Maar hoe hoeveel tijd per dag is nou verantwoord en verstandig?

Je kent ze vast wel die ouders die heel stellig beweren: “Mijn kinderen mogen elke dag maximaal 15 minuten online en geen seconde meer. Dat is bij ons géén énkel probleem.”
Of de andere kant: “Tja, je kan ze er toch niet vanaf houden na school. En het is ook wel lekker rustig tijdens het koken of als ik wil uitslapen in het weekend. En ze leren eigenlijk ook van alles van die filmpjes hè.”
Ja, op regenachtige dagen moet je als moeder vaak kiezen tussen modderige laarzen en vieze, natte broeken versus een schoon huis met rustige kinderen op de bank. En zeg nou zelf, ze kunnen ook fantastisch oefenen voor school met de moderne apps. Maar hoeveel tijd mogen jouw kinderen dan online?

Ik ben zelf meer voorstander van kinderen die buiten spelen en fysiek bezig zijn in hun vrije tijd. Want door zelf spelletjes te bedenken en te klimmen en rennen ontwikkelen ze zich op een andere manier in creativiteit, motoriek en conditie dan op school. Maar ook het kijken naar films of series samen met de familie is goed voor hun sociale ontwikkeling. Dan leven ze zich in in andere mensen en een andere situatie of tijdsgeest. Iedere ouder kan zich waarschijnlijk nog de films van Ciske de Rat of The Sound of Music herinneren. De apps van tegenwoordig zijn echter vaak heel leuk en leerzaam. En contact gaat nu eenmaal heel makkelijk via WhatsApp en Facetime.

Risico’s

  1. Sommige spelletjes zijn wel erg agressief. Kinderen kunnen daaruit concluderen dat elkaar doodschieten met pistolen normaal is, ook in het gewone leven.
  2. De situatie waarin volwassenen zich voordoen als tieners en om pikante foto’s vragen aan tiener-meisjes is zeker niet een gewenste ervaring waar je je dochter mee kennis wil laten maken.
  3. Bovendien duurt het vaak een tijdje voor onze hersenen weer rustig zijn geworden na het kijken naar een flikkerend beeldscherm zodat je lekker kunt slapen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vlak voor het slapen nog naar filmpjes kijken of spelletjes doen, slechter en korter slapen. En voldoende rust is nu juist heel belangrijk als je in de groei bent en naar school moet.

Hoe houd je toezicht?

– Ik doe dat zelf door ze te laten langskomen als ze een nieuwe app willen installeren (zij krijgen het password niet). Dan kan ik meteen aan ze vragen wat dit voor een spelletje is en soms ook weigeren. Ik ga ook regelmatig naast ze te zitten als ze op hun iPad spelen om mee te kijken. Dan zie ik wat ze doen en kan ik meeleven als ze winnen of verliezen bij spelletjes.

– Daarnaast probeer ik ze mee te geven wat ze beter wel en niet kunnen doen op internet en social media met betrekking tot pesten en foto’s plaatsen. Deze gesprekken zijn meestal heel leuk omdat we praten over hun verwachtingen en ideeën. We zoeken dan voorbeelden op online en bedenken situaties die kunnen ontstaan.

– Tenslotte geloof ik in duidelijke regels voor mijn kinderen:

  • Ze mogen alleen thuis op de iPad en deze gaat niet mee onderweg.
  • Ze mogen voor het avondeten huiswerk maken of boeken lezen (soms is dit op papier en soms zijn het ebooks). Na het eten hebben ze dan max 30 minuten voor online spelletjes, social media of filmpjes. Daarna gaan we dan rustig douchen, knuffelen, kletsen en naar bed zodat ze lekker kunnen slapen.

Maar dat halfuurtje vinden ze elke dag toch net te weinig ;-). Dus ze blijven vragen en we blijven er samen over praten en dat is precies de bedoeling.

 

⚠️ Let op: om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. De site werkt pas als je op accepteren & doorgaan klikt. Meer weten? Bekijk dan onze privacy statement.
Accepteren
⚠️ Let op: om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. De site werkt pas als je op accepteren & doorgaan klikt. Bekijk eerst onze privacy statement.
Accepteren